Slaapt ie al door?

Gepubliceerd op 12 september 2022 om 19:54

Dit keer deels over een boek voor ouders die hun (nacht)rust terug willen. Auteurs: Aisha Scheuer en Marloes Grimbergen. Een verstoorde nachtrust en over het al dan niet doorslapen van hun kind, staat aan de top als gespreksonderwerp nummer één van (jonge) ouders. Even het doorstaan van gebroken nachten  trekken we het wel.  Duurt het echter langer, word je meerdere malen gestoord in je slaap en moet je met je slaapdronken hoofd van alles doen, dan word je daar meestal niet vrolijk van. Met tot gevolg: Kort lontje, oogleden op half zeven en futloos strompelend door de dag. Wat hier aan te doen, wordt doordacht en met humor beschreven in het boek: “Slaapt ie al door?”.

 

Voor mij is een leuke bijkomstigheid dat ik Aisha, één van de auteurs, ken van de kindercoach-opleiding. Lees je een boek van iemand die je kent, lijkt het net of je een goed gesprek voert en of ze naast je staat. Leuke ervaring!

Het boek houdt de ouders een spiegel voor en zet je aan het denken over hun eigen handelen en waarom het laten slapen van hun kind zoveel stress geeft. Welke kritische en interne stemmetjes zijn aan het woord? Maken dat je reageert, zoals je reageert? Het boek geeft hier antwoord op. Weet, dat de nacht een afspiegeling is van wat er overdag gebeurt. Ook hier kun je als ouders mee aan de slag.

De allerbelangrijkste boodschap (en dat deel ik) is dat je je kind(je) het vertrouwen geeft dat ie het zelf kan. “Ik ben bij je en ik heb er alle vertrouwen in dat jij zelf in slaap kan komen en doorslapen”. Niet alles voor de voeten weghalen. Hoe vaak zeggen we niet: “Kom maar hier, ik doe het wel even, dat kun jij nog niet”. Te vaak? Vertrouwen hebben in je kind en in elkaar; toegroeien naar eigenaarschap. Mensen die stevig in het leven staan en vertrouwen op eigen kompas. Leren en leven doen we met veel vallen en vervolgens weer opstaan. Krijgt een kind niet de kans om te vallen, dan leer je ze aan, dat als ze vallen, jij, of wie dan ook, er altijd is om ze overeind te helpen. We creëren kinderen en volwassenen die geen verantwoordelijkheid durven te nemen en het nemen van een beslissing aan anderen over laten.

Ik heb vertrouwen in onze kinderen en jeugd en zie dat ze heel veel talenten hebben. Wat een ontzettend mooie uitdaging om bij dat proces als volwassene mee te lopen.

En het boek? Zeker een aanrader om te lezen.  Vol waardevolle tips om een eind te maken aan het gestruggel met gebroken nachten en overprikkelde kinderen, waar geen land mee is te bezeilen.

Als coach met de nodige know how en tools in mijn rugzak, kijk en adviseer ik graag mee!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.